Adakah berbaloi untuk membeli PC atau membeli komputer riba?

5/5 - (1 vote)



Atau adakah anda bekerja pada telefon bimbit anda? Boleh dapatkan laptop disini #cikgu_ulwan #teknologi

source

BACA JUGA  6 Komputer Riba Terbaik daripada RM1k hingga RM5k untuk Pelajar, Guru, Pemain Permainan dan Pencipta Kandungan (22 FEB)

48 thoughts on “Adakah berbaloi untuk membeli PC atau membeli komputer riba?

  1. @kurtx8827

    "Tepuk dada tanya selera." Yalah tu. Apa benda sekalipun kalau nak beli, utk kegunaan apa.

    Utk kerja/study: Laptop.
    Nak gaming: PC.

    Main game kat laptop takde feel, rasa mcm main mobile game, lemah.

  2. @eYe-TheWatcher-

    Dari segi upgrade yes PC is the clear winner.Tak boleh bandingkan PC tahun 2010 dgn laptop 2021.Kena bandingkan PC itu utk tahun yg sama baru fair.Utk student yes laptop is the clear winner sbb dia portable.Utk youtuber yg ada studio dekat rumah tu yes PC is the best.Senang ckp klu nak bawak ke mana2 laptop menjadi pilihan dan kalau nk static je PC boleh jadi pilihan.
    Dari segi spare parts yes PC is the clear winner.Sbb kebanyakan spare part standard size takde masalah.Laptop kebanyakan kena ambil hanya model dari company tu sahaja sebab mould (acuan) dia berbeza antara satu jenama dgn jenama yg lain.Harga spare part utk PC yes banyak yg murah tapi utk laptop agak mahal jugak.
    Contoh kita ambil klu motherboard rosak.PC tak ada masalah.Motherboard yg murah2 pun boleh support lagi sbb saiz kebanyakan standard buat sementara waktu nk beli yg powerful sikit.Tapi klu motherboard laptop rosak cth Asus TUF (yg tak berapa nak tough tu casing A dan B dekat hinge tu selalu lekang) klu x boleh repair of course la kena tukar kan.Said to say takde yg murah.Nak cari second hand pun susah.Nak tak nak kena hantar ke ASUS service centre.Harga of course mahal yg amat RM2K ke atas.Boleh dapt motherboard utk PC tu 3 atau 4 unit.
    Dari segi enemy of electronic components iaitu heat.PC is the clear winner pasal pengaliran haba ni.Mcm2 aksesori boleh beli.Liquid cooler la,water cooler la,kipas sampai 4,heat sink tinggi gedabak pastu siap ada lampu rgb la semua boleh pasang x de masalah.Laptop sad to say agak compact.Maklumlah sebab dia kecik jadi pengaliran haba tu agak terhad.Ada jugak laptop yg harga bajet kipas pun xde (kebanyakan celeron) dan harapkan heat sink semata2.Yg mahal2 mcm gaming laptop tu cth MSI,Predator,Omen,Legion,ROG,TUF,Nitro,Victus dsb claim yg teknologi kipas dan sistem pengaliran haba mereka semua bagus boleh kurangkan suhu processor dan gpu sebab ada 2 kipas dan bilah yg banyak.Mcm2 la claim masing2 nak menang.
    Kesimpulannya besar CPU mesti ada sebab,kecik atau compact laptop tu mesti ada sebab.Org Malaysia ni kalau beli barang nak pakai sampai 4,5 tahun klu boleh lagi lama lagi bagus.Teknologi pulak sentiasa berubah setiap hari.Jadi buat lah pilihan yg terbaik.For me ada dua2.Satu PC ada kat rumah utk editing video,gaming yg high level graphic requirement dan apa saja boleh buat kt PC tu.Satu lagi laptop yg utk typing dan surf internet bila keluar dari rumah.Dan bagi aku ialah spare parts senang nk cari.

  3. @vendivandorez9797

    Wak kalau buka laptop tampa batrai itu macam mana wak .sebab aku setiap buka laptop tak pernah pakai batrai. Aku simpan batrai ku tak pernah aku pakai

  4. @rexars30

    aku pon masa zaman belajar mmg teringin nk pc tp lepas pikir banyak kali sakit gak nk angkut jauh2 last2 angkat laptop gaming settle habis study jual laptop tu lpstu build pc..huhu

  5. @BUKANSULTAN96

    Pada tahun 2022 ni sye still menggunakan laptop COMPAQ tahun 2003 lagi sampai skrg,banyak dah upgrade & restore balik supaya boleh digunakan πŸ’πŸ»β€β™‚οΈ
    Dah 3 kali tukar windows tpi performance still x boleh kejar laptop midrange skrg πŸ˜…

  6. @amirunikhwan5697

    Bagi saya pc is my work station di sini lh bermacam macam terjadi,laptop gaming saya for portable sahaja, ipad for jumpa client. tapi sejak study kat rumah laptop berhabuk tak sentuh lansung

  7. @xkambing

    based on saya pnya ghabak naik turun untuk heavy editing ni, kalau ada peluang guna software yang previous version, itu lebih baik, saya terpaksa downgrade software version sbb spec system dah xrelevan dgn latest software version dari segi compatibility, multitasking and rendering time, ofcourse la faktor budget. Tapi result tetap nampak mcm xda beza(tapi ada). orang lain ada speed guna lamboghini dah, saya speed dgn alza saja(planning terpaksa tersangat awal).

  8. @Jrrjrrjrr

    Nasihat aku, kalau nak beli laptop tu, biar beli yang betul2 korang puas kalau pakai. Jangan beli kalau bajet tak cukup sebab laptop ni ko akan pakai lama. Lagi2 laptop zaman sekarang kalau upgrade pun, tak banyak benda pun yang teknologi akan upgrade. Tak macam dulu, setiap keluaran laptop or phone generasi baru, macam2 benda baru n innovative ada. Dulu phone setiap tahun macam2 benda baru korang nampak. But sekarang setiap tahun paling2 pun upgrade speed yg beza tak terasa sangat pun. Upgrade camera. So instead of tukar fon setiap tahun macam dulu, sekarang ni phone yang sama boleh pakai lebih 3 tahun. So if nak beli laptop, kumpul duit sampai ada bajet at least dlm 4K ke, pastu beli la. Jangan beli yg biasa2 if korang nak pakai lama. Takut nanti tak puas bila pakai. Boleh pakai yg biasa, but if korang heavy user, nak main game, or kuat download itu ini, beli la yg puas hati memakai terus.

  9. @hafizmasri

    Time aku belaja..aku ada dua2..pc dan laptop..dua2 function je pada aku..tp aku bole cakap penggunaan laptop lagi banyak dari pc aku sebenarnya..sebab senang nk ke kelas..nk bawak pi duk kedai kopi utk discussion dgn group..dan pendapat aku mana satu utk disuggest..aku akan suggest guna lah laptop..mudah je..dan mcm cikgu ulwan ckp tgk kehendak kita..utk apa..skrg laptop high end pun dah cukup power dah..dah sama2 level je dgn pc..

  10. @fatehphc

    Dan yang paling penting sekali, sebelum beli tanya dulu yaa.. Jangan dah beli baru tanya, "Ok tak specs aku?" Mmg jawapan yg hg dapat "OK" je lah. HAHAHAHAHAAH

  11. @qaidwasil7786

    Beza pc dengan laptop,laptop mahal kalau nak perfomarce tapi kalau pc dia susah kalau kau nak pindah satu tempat ke tempat lain ada je laptop power macam pc tapi memang agak berat dan duit pun confirm terbang🀣🀣

  12. @chekelu5798

    Saya dulu Masa belajar 2016 pakai laptop kakak ipar Acer tahun 2009 sekarang alhamdululillah dapat beli pc sendiri.

  13. @Wanharfiz

    Saya lebih prefer all in one atau imac, tak makan ruang & wireless(kurang wayar), nak pindah pun senang

    Laptop ni memang portable, tapi makan ruang. kalau kongsi meja untuk menulis, takde ruang, meja penuh dgn barang, tu blom termasuk external speaker

  14. @wanaizat8688

    Mengarut apa PC dan Laptop??? sepatutnya Desktop dan Laptop. PC tu maksudnya komputer peribadi. Desktop dan Laptop tu adalah Komputer peribadi. Kau nak terangkan kat orang pun dah gagal memahami bahasa teknikal.

  15. @naufalespiey3650

    Saya dua2. Ada teknik utk laptop bagi laju sama mcm pc desktop kat rumah:
    – Kat kedua2 pc desktop & laptop, install teamviewer.
    – Pastikan pc desktop kat rumah tgh online, teamviewer active.
    – Bila guna laptop yg biasa2 ni kat mana2, connect lah teamviewer laptop dgn desktop kat rumah.
    – "Screen sharing" beserta full control keyboard & mouse desktop yg dari rumah straight ke laptop melalui teamviewer.
    – Buatlah kerja2 berat (contoh multimedia editing) puas2 atas laptop dgn performance sama mcm desktop kat rumah. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
    – Spec laptop yg setakat lepas utk streaming screen komputer lain & control dari jauh pun dah cukup.
    – Yg terpampang di skrin laptop hanyalah "streaming" skrin desktop di rumah yg lebih power. Keyboard & mouse laptop hanya utk gerakkan yg desktop di rumah punya shj.
    – X payah pun nak usung desktop ke sana, ke sini. Remote control pc desktop di rumah secara online melalui teamviewer je kat laptop yg biasa2 ni di mana2 sahaja.

  16. @azsaid9003

    Benar….beli 3 tahun lepas pc i9 9900k & 2070s…tahun lepas baru je guna laptop yg pakai gpu 3070….pelik kenapa laptop lagi laju & fps dia lagi tinggi….bila check betul2 spec teknikal 3070 ni sama laju dengan 2080s versi desktop.

    3070 versi desktop sama laju dengan 2080 ti.
    Jadi betul la perbezaan gpu generasi baru beza tak banyak antara versi laptop & desktop….beza dalam 15%-20%.

  17. @RemyXII

    Saya dlu nak angkt pc, last2 angkat laptop puas hati..main game pun padu.. jenis saya kerja ni pindah tempat dan duduk hostel so,so sesuai la

  18. @shafiqshah1315

    Aku kerja as Designer and ada buat sikit2 job freelance. Baru je angkat Laptop Acer Nitro 5 RTX 3050 / Ryzen 7. Reason , easy to carry kalau nak jumpa client, and long term use mmg worth it

  19. @ciku886

    Saya x beli pun apa2 laptop. Saya gune je pc yg ayah saya bagi wlaupon pc nye kentang. Tpi saya upgrade2 skit alhamdulillah spec die pon da cukup utk main game2 skang ni.

Comments are closed.