6 JENIS BAJU MELAYU – JUAL MURAH BAJU LELAKI & WANITA

5/5 - (1 vote)

Baju Melayu ialah pakaian tradisional dari istana Kesultanan Melaka, yang dipakai secara tradisional oleh lelaki di Brunei, Malaysia, Singapura, sebahagian Indonesia (khususnya Sumatera dan Kalimantan), selatan Filipina dan selatan Thailand.

Secara harfiah diterjemahkan sebagai pakaian Melayu dan terdiri daripada dua bahagian utama. (Dipakai oleh lelaki dan juga wanita melayu)

Yang pertama ialah baju (baju lengan panjang) itu sendiri dan mempunyai kolar tinggi yang padat yang dikenali sebagai  cekak musang collar (secara literal tali pinggang musang). Bahagian kedua ialah seluar yang dipanggil seluar.

Kedua-dua bahagian diperbuat daripada jenis fabrik yang sama yang biasanya daripada kapas, atau campuran poliester dan kapas.

Motif jenis skirt juga biasa dipakai dengan pakaian Melayu, sama ada kain samping, diperbuat daripada songket, atau kain tenun atau kain sarung, diperbuat daripada kapas atau campuran poliester.

Kedua-duanya adalah gelung kain yang dilipat di pinggang si pemakai.

Topi hitam tebal dan gelap yang dipanggil Songkok juga boleh dipakai untuk melengkapkan baju melayu.

JENIS-JENIS BAJU MELAJU

Berikut adalah beberapa jenis baju Melayu yang terdapat di Malaysia. (Rujukan: https://en.wikipedia.org)

Jenis-jenis ini yang biasa orang jual di kedai-kedai yang menjual baju Melayu.

Kolar Tunku

Kolar Tunku adalah salah satu kolar Pakaian Melayu. Kolar jenis ini dibuat khas untuk Tunku Abdul Rahman oleh Omar Ali (Jenama Pakaian Melayu Tertua di Dunia).

Ia mempunyai sudut kolar bulat dan hanya 3 butang di bawah kolar.

Teluk Belanga

Di negeri Johor, kedua-dua reka bentuk dan penggunaan Baju Melayu agak berbeza dengan wilayah lain. Di sini, kain sampingan atau sarung dipakai di bawah baju dan bukannya di atasnya. Baju itu sendiri tidak mempunyai kolar musang atau sebarang saku rok.

Sebaliknya, bukaan diapit dengan jahitan kaku yang dipanggil tulang belut (secara harfiah bermaksud tulang belakang belut) dan diakhiri dengan gelung kecil di bahagian atas sebelah untuk memuatkan satu butang (serupa dengan kolar Baju Kurung yang dipakai oleh wanita).

Gaya ini dikenali sebagai gaya Teluk Belanga dan dipercayai telah direka oleh pembantu Sultan Abu Bakar untuk memperingati pemindahan ibu kota kerajaan Johor dari Teluk Belanga di Singapura ke Tanjung Puteri pada tahun 1866 (dikenali sebagai Johor Bahru sejak 1866). ).

Cekak Musang

Pada baju yang dibuat dengan kolar musang musang, plaket akan kelihatan membentuk satu pertiga daripada baju dari atas apabila dipakai di bawah kain sisi atau sarung. Namun, labuh baju sebenarnya memanjang ke tengah riba.

BACA JUGA  9 BAJU ADIDAS - BERKOLAR, LENGAN PANJANG UNTUK LELAKI DAN PEREMPUAN

Plaket biasanya mempunyai tiga hingga lima lubang butang dan diikat bersama dengan butang baju yang dipanggil butang atau sitat yang tidak berbeza dengan yang digunakan pada baju rasmi gaya barat.

Butang biasanya mempunyai bahagian belakang skru dan boleh dibuat daripada pelbagai bahan termasuk emas, perak, dan batu berharga atau separa berharga.

Butang juga boleh disambungkan dengan rantai logam ringan yang akan disembunyikan di bawah baju apabila saku rok diikat.

Seluar Melayu

Pakaian Melayu dipakai oleh pelajar di Malaysia semasa hari raya atau majlis-majlis Islam yang lain.

Songket Sampin dipakai di bahagian pinggang di atas seluar dan kopiah sebagai hiasan kepala.


Baju secara tradisinya dipakai oleh lelaki dengan seluar panjang yang dipanggil seluar.

Seluar secara tradisinya lebar di bahagian atas, diikat dengan tali yang dipanggil tali, dan lebih dekat di kaki di mana ia memanjang di bawah lutut.

Gaya seluar termasuk seluar Aceh, seluar gadah yang mencecah buku lali dan seluar pendek yang berakhir di bahagian tengah paha.

Seluar panjang dan kadangkala berbutang di kaki.

Baju Melayu Moden Perempuan (wanita) Terkini

Pada masa ini, gaya pakaian wanita terus berkembang, walaupun mereka memakai pakaian tradisional Melayu, tetapi dengan gaya pakaian wanita masa kini, mereka boleh kelihatan sangat sejuk dan anggun apabila memakainya.

Fashion Baju Kurung Melayu terbaru dapat digunakan dalam berbagai acara, dengan desain yang simpel dan warna yang elegan, Baju Kurung Melayu terlihat sangat mewah saat Anda memakainya.

Berikut adalah contoh gaya pakaian wanita terkini yang boleh menjadi rujukan anda dalam gaya berpakaian

Baju Melayu Moden Perempuan (wanita) Terkini
Sumber gambar : https://fesyenupdate.com
Baju Melayu Moden Perempuan (wanita) Terkini
Sumber gambar : https://fesyenupdate.com

Baju Melayu – Jenis pakaian tradisional melayu untuk lelaki

Lelaki juga harus kelihatan bergaya di Hari Lebaran. Jom kita lihat Baju Tradisional Melayu untuk lelaki dan ketahui perbezaannya.

Baju Melayu - Jenis pakaian tradisional melayu untuk lelaki
Sumber gambar : https://shopee.com.my/blog/jenis-baju-tradisional-melayu/

Baju Melayu Cekak Musang

Baju Melayu Cekak Musang adalah salah satu rekaan Baju Melayu Tradisi yang tidak lapuk dihujani hujan, tidak juga lapuk di tengah panas apabila bercakap mengenai Baju Tradisi Melayu untuk lelaki.

Anda memerlukan tiga elemen utama untuk melengkapkan corak baju panji ini: baju lengan panjang yang direka khusus untuk memotong badan anda, seluar padanan dan fabrik rajutan sisi.

Bahagian atas baju dihiasi dengan lima butang sisi dan garis leher bulat, yang dipakai dengan elegan di bawah fabrik sisi di pinggang.

Baju Melayu Teluk Bilanga

Manakala Baju Melayu Teluk Belanga pula ialah Baju Melayu tradisional separa formal kerana tulang belut (kolar leher bulat) dan belahan halus di bahagian tengahnya dihiasi dengan butang. Perbezaan lain ialah bajunya dipakai di atas kain sisi dan bukan di bawahnya.

Akhir sekali, rekalah Baju Raya ini dengan Songkok untuk melengkapkan gaya Islam tradisional anda.

baju melayu wanita, lelaki, online, wikipedia,baju melayu kids,baju melayu origin,baju melayu murah,baju melayu cotton

BACA JUGA 8 JENIS KASUT ADIDAS TERBAIK- PEREMPUAN & LELAKI 

LIHAT TAWARAN MURAH BAJU MELAYU DI SHOPEE

Leave a Reply